dimarts, 22 de març del 2011

EL MEU MÓN


L'activitat d'aquesta setmana consistia en aprendre a utilitzar el Fliker. Al principi ha sigut un poc complicat: busca el grup, fes un àlbum, puja en ordre adequat les fotos, fes una presentació, assigna una llicència Creative Commons ..., però la veritat és que ha estat molt interessant. Allò més m'ha agradat i a la volta sorprès ha estat l'elecció de les imatges. És una tasca molt complicada trobar deu imatges que diguen alguna cosa sobre tu, no mai m'havia parat a pensar com em descriuria amb imatges. Aquesta tasca ha estat mols enriquidora, m'ha ajudat a iniciar-me en la utilització del llenguatge visual. Un llenguatge que nosaltres tenim molt abandonat, però del qual rebem contínuament informació i no som del tot conscients de la quantitat de missatges que rebem a través d'aquest.
APRENENT A INTERPRETAR

dijous, 10 de març del 2011

Les noves tecnologies al currículum de Infantil (Comunitat Valenciana).

La segona pràctica que se'ns planteja en l'assignatura, consisteix en llegir el currículum d'infantil (primer i segon cicle) i analitzar que es diu sobre les noves tecnologies (TIC).

En el currículum s'esmenta en moltes ocasions les noves tecnologies, tant en el primer cicle com en el segon, i com aquestes afavoreixen el desenvolupament d'altres competències, és a dir, treballant les TIC es treballem molts altres aspectes de l'aprenentatge-ensenyament. M'agradaria destacar 5 idees claus que s'extreuen de la lectura:
-Hi ha una concreció molt clara de la necessitat de introduir-les en l'educació com una eina fonamental en la formació de les estructures mentals de l'individu. És una eina més que, juntament amb la resta, ens permet plantejar i desenvolupar multitud d'activitats, moltes d'aquestes llunyanes o impensables anys enrere
-És molt important que el docent estiga format, en l'ús de les noves tecnologies, a més de conèixer l'aplicació d'aquestes en l'educació per tal que siguen valuoses.
-Es considera que les noves tecnologies ja formen part de la societat, que són un component cultural més (concepte impensable fa pocs anys). Es consideren un tipus de llenguatge.
-El fet de conèixer-les no sols es limita a utilitzar-les com a font de informació o de comunicació, sinó que va molt més enllà, es pretén establir les bases per arribar a un punt de coneixement que ens permeta dur a terme produccions, elaboracions...i a més compartir-les amb el món.
-Ens permeten obrir el camp de visió, no tancar-nos en uns pocs conceptes. Ens permetes creuar fronteres...ens fan més fàcil el coneixement del món.

Després de la lectura del currículum i l'extracció d'algunes idees clau, podem arribar a moltes conclusions. En aquest cas m'agradaria exposar-ne la meva. Les TIC són una eina de informació extraordinària, no podem deixar d'utilitzar-les, a més ja formen part de la nostra societat i no introduir-les significaria deixar de mostrar al nen una part de la realitat, del seu entorn. Per una altra banda ens ajuden o creen l'andamiatge per a desenvolupar capacitats fonamentals en un adult, com poden ser : el domini de les habilitats lingüístiques, la selecció d'informació, la socialització...

En definitiva és un mitjà d'aprenentatge a partir del qual es podrien treballar la resta de competències

Aquest tema em planteja una qüestió. És cert que el currículum té multitud d'interpretacions, però, com pot ser que alguns docents en aquesta interpretació passin per alt les TIC?

Google docs, molt profitós

Com ja sabeu, aquest blog el vaig crear arran d'una proposta que ens van fer en l'assignatura L_20. Doncs bé, degut a la quantitat de coses que estic aprenent, he decidir fer-vos participis del meu aprenentatge compartint amb tots vosaltres allò que vage descobrint en relació a les noves tecnologies.
Si us sembla bé comence ara mateix: fa uns dies, en classe, van estar parlant del GOOGLE DOCS (jo ho vaig descobrir eixe mateix dia). És un “programa” que ens ha obert l'horitzó. Aquesta aplicació de google té moltes funcions, però, voldria destacar aquella que ens permet compartir documents online en temps real!!!!!. Ja hem començat a utilitzar-lo i poder fer treballs grupals des de casa, és genial. A mesura que un company escriu en el document, des de la seva casa, la resta de membres del grup veiem, en els nostres ordinador, el que està escrivint. No us conte res més, vos deixe que investigueu i descobriu, per vosaltres mateixos, les meravelles que es poden fer.

divendres, 4 de març del 2011

CONQUISTANDO LA LIBERTAD


Comparto la opinión del CEL que considera que el objetivo final de todo el proceso educativo es el de formar individuos libres, cuya libertad se haga mayor cuanto mayor sea la libertad social en que puedan desarrollar sus cualidades. Se trata, por tanto, de fusionar las aspiraciones pedagógicas con objetivos más globales.
La enseñanza ha de traducirse en el sacrificio progresivo de la autoridad en beneficio de la libertad. La educación no ha de optar por la imposición. Consideramos que la educación resuelta desde el autoritarismo no soluciona los problemas sino que los oculta y genera una mayor sumisión.
Lecturas que os recomiendo:

dimarts, 1 de març del 2011

Un món per descobrir

¿Blog?
Per a mi és tota una aventura conèixer i aprendre a utilitzar les eines que les noves tecnologies ens ofereixen, però sens dubte està sent una aventura molt enriquidora, la qual tinc moltes ganes de continuar.
Aquest blog es crea a partir d'una proposta que se'ns fa en l'assignatura L20_noves tecnologies aplicades a l'educació, la qual consisteix, entre altres coses, en descobrir que és un blog, com es crea, per a que serveix...amb la finalitat d'introduir-nos en les noves tecnologies.

Reflexió sobre el procés:
Per a mi introduir-me en el món de la informàtica era tot un repte, potser per l'errònia concepció que tenia d'aquesta.
La creació del blog, el primer que m'ha mostrar és que les coses no son tan difícils com pareixen, que realment amb ganes d'investigar, de conèixer, d'aprendre... tot és possible. Un altre aspecte que voldria ressaltar, és l'actitud i habilitat d'autonomia que potència aquesta tasta. Abans de iniciar-me en la creació del blog, aquest idea("autonomia","autodidacta") era aterradora, a poc a poc, a mesura que m'endinse en aquest món tecnològic m'agrada cada volta més aquesta idea.
Per una altra banda, la xarxa ens permeten posar-nos en contacte amb persones, projectes, materials de tot tipus...per tant ens submergim en un marc comunicatiu, relacional, col·laborador...sense límits, sense fronteres on existeix un proces constant de construcció del coneixement, tant individual com col·lectiu.
Per últim i centrat-me en els blocs relacionats amb l'educació (edublog), voldria dir que em semblen genial. He trobat blocs dirigits a pares i mares, a altres mestres, blogs reflexius, blogs més teòrics, blog on s'inicien projectes col·laboratius...en definitiva tots ells desenvolupem una tasca increïble i que a més no tenen cap problema en compartir-la. Con diu el nostre professor, Jordi Adell, estem en deute amb ells.